Warsztaty sushi w świetlicy IV
18.03.2019
Czy istnieje potrawa, która jest zdrowa, niskokaloryczna, bogata we wszystkie niezbędne składniki, wykwintna i na dodatek smaczna? To oczywiście sushi, słynny japoński przysmak. Dziś uczniowie ZPE mieli niepowtarzalną okazję dowiedzieć się, z czego i jak przyrządza się orientalne danie.
Radosław Kamiński najpierw zaprezentował im składniki, od znanego ogórka przez ryż po orientalne wodorosty i przyprawę wasabi. Następnie z pomocą Japończyka Youichi Iida sam przyrządził tradycyjne sushi. Drugi rodzaj dania, tak zwane kalifornijskie sushi, uczniowie - ochotnicy mogli już przygotować sami. Warsztaty zakończyły się wspólną konsumpcją, oczywiście za pomocą pałeczek.
Zajęcia zorganizowały Katarzyna Zrada i Katarzyna Leszczyńska, nauczycielki świetlicy IV ZPE. Jako pierwsze nowego cyklu warsztatów polegających na prezentowaniu swoich pasji przez pracowników i uczniów ZPE. Zainaugurował jej Radosław Kamiński, służbowo rehabilitant w ZPE, prywatnie fan Japonii i kultury tego kraju. Uczniom bardzo spodobały się zajęcia i czekają z niecierpliwością na kolejne.