W ZPE odbył się pierwszy wojewódzki konkurs kulinarny uczniów szkół specjalnych

W ZPE odbył się pierwszy wojewódzki konkurs kulinarny uczniów szkół specjalnych

04.04.2019

W konkursie kulinarnym uczestniczyli uczniowie sześciu szkół przysposabiających do pracy z województwa warmińsko - mazurskiego - z Iławy, Biskupca, Łupek, Kruz, Bartoszyc oraz dwie z Olsztyna, z SOŚW oraz z ZPE. Każdy z nich musiał na oczach jury i kibiców przygotować jak najlepszą przystawkę z wybranych przez siebie składników. 

Jury złożone m.im z Wioletty Rutkowskiej, kierownika kształcenia praktycznego w Zespole Szkół Gastronomiczno - Spożywczych oraz dr inż Katarzyny Tkacz z Wydziału Nauk o Żywności UWM, miało arcytrudne zadania wybrania najlepszej przystawki. Kryteriami oceny były wygląd i estetyka potraw, ciekawa receptura oraz smak. W końcu po długiej naradzie udało się wybrać laureatów. Zwyciężyła Marta Klukas z SOSW w Bartoszycach. Drugie miejsce zajął Konrad Kabak z ZPE. trzecie- Sandra Kotlarczyk z Biskupca. - Gratuluję Wam i gratuluję uczestnikom, bo wszyscy jesteście zwycięzcami - mówiła Wanda Agnieszka Jabłońska, dyrektor ZPE. 

Wydarzenie nie było pierwszym kulinarnym konkursem zorganizowanym w ZPE, jednak pierwszym o randze regionalnej. Patronat sprawowali Piotr Grzymowicz, prezydent Olsztyna, Marek Krzysztof Nowacki, warmińsko - mazurski kurator oświaty i prof. dr hab. Małgorzata Darewicz, dziekan Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego. Konkurs zorganizowali nauczyciele Michał Śliwiński i Justyna Dowiedczyk. 

Na zdjęciu - uczestnicy, ich nauczyciele z jury i Wandą Agnieszką Jabłońską 

poprzednia aktualność następna aktualność